dinsdag 8 januari 2013

Koken op de kachel

Het aanschaffen van een AGA of Rayburn staat al lang op ons verlanglijstje, maar is voorlopig behoorlijk onbereikbaar, want wees eerlijk, als wij weer 7000 euro's 'over' hebben gespaard willen we eerst zonnepanelen aanschaffen en daarna zal de auto toch vervangen moeten worden.


Maar zo langzamerhand worden we steeds handiger in het koken op de zeer beperkte ruimte van onze houtkachel. Weinig plaats en weinig te regelen aan temperatuur, maar toch kunnen we een heel eind komen.

Vorige week lekker seroendeng gemaakt. Dat proces moet heel langzaam gebeuren en dat ging uitstekend op de kachel; ook het laten stoven van gerechten gaat prima op deze manier. Opwarmen is tegenwoordig een eitje.


Het is gewoon lekker om zo bezig te zijn, slow cooking heet dat dan op een moderne manier, daar doen wij dus schijnbaar aan mee. Waarom wij dit doen: we vinden het gewoon veel lekkerder én het is leuk om aandacht aan je eten te besteden. Het brandt niet aan en eigenlijk heb je er geen omkijken naar. In het begin is het eerlijk gezegd wel een tijdrovende bezigheid, maar als je er handigheid in krijgt gaat het tijd opleveren. Gek eigenlijk.

Wat we wel iedere twee dagen moeten doen is de brandstof aanvullen. Dat is natuurlijk anders dan met een gaskraan die je open draait. Klompen aan, kruiwagen pakken en stapelen maar. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten